Page content

Steigerhout Kopen

steigerhout

Steigerhout kopen, waar ga je je steigerplanken kopen en waar moet je allemaal op letten? Als je steigerhout gaat kopen moet je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Welke afmetingen kan ik vervoeren? (indien je er zelf om gaat)
  • Wat is de prijs van steigerhout?
  • Gebruikt steigerhout of nieuw steigerhout?

Steigerhout kopen doe je slim en effectief met de tips uit dit artikel.

Prijs Steigerhout

steigerhout kopenMocht je zelf je eigen steigerhouten meubel willen maken, eventueel met behulp van een bouwtekening, is het goed om te weten wat alles ongeveer gaat kosten. Stel voor jezelf een lijstje op met alles wat je nodig hebt voor het monteren van het meubel. Denk hierbij aan houtlijm, verf, schroeven, scharnieren, steigerhout en eventuele kosten voor het huren of kopen van gereedschap. Zet alle kosten en producten op een rijtje zodat je niet in het wilde weg allerlei dingen gaat kopen waar je eigenlijk helemaal niets aan hebt.

In de prijs van steigerhout zit een groot verschil. Dit verschil zit hem in de keuze voor nieuw steigerhout of gebruikt steigerhout. De prijs van gebruikt steigerhout wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod. De prijs van nieuw steigerhout wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid die de importeur afneemt.

Gebruikt Steigerhout

Steigerhouten loungesetJaren geleden zijn steigerhouten meubelen helemaal een hype geworden. Vanaf dat moment is de prijs van gebruikt steigerhout enorm omhoog geschoten. Normaal gesproken keek niemand er naar om, steigerplanken op de bouw of puincontainer, maar sinds het echt een trend is geworden is gebruikt steigerhout enorm gewillig en is de prijs omhoog gegaan.

Probeer bij het kopen van gebruikt steigerhout goed te kijken naar de kwaliteit van de planken.

Geen één plank is hetzelfde en dus ook niet van dezelfde kwaliteit. De ene partij is verder vergrijsd dan de andere. De prijzen van gebruikt steigerhout variëren enorm. Sommige handelaren bieden ze aan voor slechts €3,75 per strekkende meter terwijl grote bouwmarkten ze aan bieden vanaf €5,50 voor een meter.

Het voordeel van gebruikt steigerhout is dat deze de echte robuuste en verweerde look hebben die het steigerhouten meubel zijn unieke uitstraling geeft. Dit is een jarenlang proces waarbij de weerselementen een grote rol spelen. Ook het gebruik op bouwplaatsen zorgt ervoor dat de steigerplanken een bepaalde uitstraling krijgen. Denk bijvoorbeeld aan cement en verfresten die in de planken trekken. Doordat de planken voor een groot deel al zijn “uitgeleefd” zullen ze qua vorm en afmeting weinig krimpen of uitzetten.

Het nadeel van gebruikt steigerplanken is dat ze in vergelijking met nieuwe planken een stuk duurder zijn. Doordat de planken veelal worden gebruikt op bouwplaatsen is een groot deel van de sterkte al uit de plank. Een gebruikte steigerplank is minder sterk als een nieuwe steigerplank vers uit het bos. Ook zijn nieuwe steigerplanken minder maatvast.

Nieuw Steigerhout

steigerhout bank maken

De prijs van nieuw steigerhout wordt bepaald door de importeur of de handelaar die het hout aanbiedt. De prijzen variëren van €1,75 per meter tot €3,50 de strekkende meter. Nieuw steigerhout is goedkoper dan gebruikt steigerhout. Dit komt alleen doordat gebruikt steigerhout de vergrijsde kleur heeft die het steigerhouten meubel zijn robuuste uitstraling geeft. Om deze kleur te bereiken is een jarenlang proces nodig.

Nieuwe steigerplanken worden geschaafd en onbeschaafd aangeboden.

Onbeschaafde planken zijn minder geschikt voor het steigerhouten meubel. Denk aan splinters en grove delen waar je je aan kan bezeren. Kies dus bij voorkeur voor nieuw steigerhout wat al geschaafd is.

Het voordeel van nieuw steigerhout is dat het goedkoper is als gebruikt steigerhout. Het volgende voordeel is dat nieuwe planken maatvast zijn. Ook zijn ze veel sterker dan gebruikte planken omdat er nog nooit mee gewerkt is en ze vaak nog vochtig zijn na het kappen in het bos.

Een nadeel van nieuw steigerhout is dat ze nog niet uitgeleefd zijn. Het vocht is nog niet uit de plank waardoor deze kan gaan krimpen. Bij binnen gebruik van het steigerhouten meubel kunnen er kieren van ongeveer 1 cm ontstaan. Voor steigerhouten meubels binnen adviseer ik dan ook om gebruik te maken van gebruikt steigerhout. Een tweede nadeel van nieuw steigerhout is dat deze niet de uitstraling heeft van gebruikte planken die al vergrijsd zijn.

Je moet jezelf nogal wat dingen afvragen voordat je je meubel in elkaar gaat zetten.

  • Gebruik ik mijn meubel binnen of buiten?
  • Wil ik een maatvast meubel of mag het wat speelser?
  • Ga ik voor een robuust meubel van gebruikte planken of een strak meubel van nieuwe planken?
  • Wat is mijn budget?

Ik hoop dat je met de tips uit dit artikel een hoop nuttige informatie op hebt kunnen nemen die je helpen bij het maken van je eigen steigerhouten meubel. Mocht je toch nog vragen hebben mag je altijd contact met me opnemen of hieronder reageren!

Comment Section

5 reacties op “Steigerhout Kopen


Door Ted op 24 april 2016

Interressant verhaal wel beetje lang


Door Jeroen op 24 juni 2016

Wil je goed advies of niet….


Door Bert de Groot op 16 juni 2016

Interessant verhaal, met goede tips. Maar ik mis eigenlijk nog waar jij nou je Steigerhout vandaan haalt.


Door Jeroen op 24 juni 2016

Hoi Bert,
google is een beetje. Er zijn landelijke aanbieders als stijgerplank.com en stijgerhoutgigant.nl. Maar makkerlijke is in de buurt zoeken. Misschien wat duurder, maar meer service.


Door Klover op 17 september 2016

*Ook zijn nieuwe steigerplanken minder maatvast.*
*Het volgende voordeel is dat nieuwe planken maatvast zijn.*
*Een nadeel van nieuw steigerhout is dat ze nog niet uitgeleefd zijn. Het vocht is nog niet uit de plank waardoor deze kan gaan krimpen.*

Maatvast, niet maatvast, uitgeleefd……..Bij hout bestaat geen “maatvast” het zal altijd blijven werken. Tenzij je het al compleet onderdompelt in de hars, vernis….. Sommige “feitjes” in het artikel zijn niet helemaal juist. 😉

Plaats een reactie


*