Page content

Houten wand maken

Houten wand maken

Een houten wand maken doe je met de tips uit dit artikel. Met een houten wand kan je hele leuke contrasten creëren in huis. Door hout te combineren met de traditionele betonnen wanden zal de houten wand extra opvallen. De houten wand is een echte eye-catcher in elke ruimte. Een houten wand maken is niet moeilijk! Let er wel op dat je niet de hele kamer met hout bedekt. Hierdoor verdwijnt het speelse effect en is er geen duidelijk contrast meer tussen de  houten muur en de betonnen muur. Zorg er ook voor dat de kleur van de betonnen wanden niet te veel aandacht trekken. Gebruik geen felle of hele donkere kleuren maar juist iets lichtere kleuren die aansluiten bij de kleur van het hout.

palletsEen houten wand maken is niet erg moeilijk. Bedenk van te voren goed met welk soort hout je gaat werken en hoe je de planken aan de muur gaat bevestigen. Van welk materiaal is de muur waarop je het hout gaat monteren? Een houten muur is het makkelijkst. Je boort de schroeven door de planken rechtstreeks de muur in. Bij een betonnen muur gaat dit wat lastiger. Je zal dan eerst iets tegen de muur moeten bevestigen waartegen je de houten planken kan bevestigen. Dit kan bijvoorbeeld door houten latten tegen de muur te kitten. Je kan ook een mdf plaat van 1 cm tegen de betonnen muur bevestigen. Zo weet je zeker dat je overal je schroeven kan monteren.

Zelf een houten wand maken vergt nog best wel wat voorbereiding en wanneer je dit netjes wil doen ben je er best wel even zoet mee. Hieronder een voorbeeld om zelf een houten wand te maken.

Sloophout muur

Een sloophout muur maak je van, zoals de naam al zegt, van sloophout. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld oude pallets, een oude parket vloer etc. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van oude pallets. De pallets zijn “gestript” totdat alleen de planken overblijven. Dit kost best even wat kracht en tijd, maar uiteindelijk hou je er unieke planken aan over die geen van allen gelijk zijn van kleur. Een groot voordeel van pallets is dat je deze vaak gratis kan krijgen. Dit geldt niet voor euro-pallets aangezien dit statiegeld pallets zijn.

Deze sloophout muur is bij mij thuis in de woonkamer. Elke plank is direct bevestigd tegen de gipsmuur. Alle schroeven gaan door het hout direct de gipswand in. Let er wel op dat je niet in kabels en leidingen schroeft! Hiermee voorkom je een hoop ellende. Let er ook op dat de schroeven die je gebruik een grove schroefdraad hebben zodat deze niet gelijk uit de gipsmuur brokkelen. Deze sloophout muur heb ik op de volgende manier gemaakt.

Stap 1

Ik ben rechtsonder begonnen in de hoek. Je werkt van onder naar boven zodat de bovenliggende planken rusten op de onderste reeds bevestigde planken. Begin altijd aan de zijkant van de muur zodat je zeker weet dat je de planken kaarsrecht monteert. Wil of kan je niet vanuit een zijkant beginnen zorg dan dat je een rechte lijn tekent op de muur waartegen je gaat beginnen.

sloophouten muur stap 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2

Herhaal stap 1 net zolang totdat je hele muur is bedekt. Elke plank aan de bovenzijde die gezaagd moet worden geeft een zaagstuk. Met dit stuk ga je beneden weer verder. Let er wel op dat het zaagstuk waarmee je verder gaat niet al te klein is. Persoonlijk vind ik dit niet mooi maar smaken verschillen ;-).

sloophouten muur stap 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3

Planken rond stopcontacten zaag je netjes in. Neem hier je tijd voor en meet dit nauwkeurig. Zoals je ziet lijkt het er in stap 1 nog nergens op maar zodra je hele muur af is, is het prachtig!

Houten wand maken

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij zelf ook een leuke muur gemaakt van bijvoorbeeld pallethout of steigerplanken? Mail me je foto’s en ik plaats ze graag in dit blogartikel!

Succes!

Comment Section

1 reactie op “Houten wand maken


Door Daniella op 8 augustus 2017

Super gaaf! Ik heb een post met raam en deur in mijn woonkamer met doorkijk naar de slaapkamer; echt lelijk! Er hangen nu gordijnen voor….. Misschien weet jij hoe ik dit op een mooie manier op kan lossen?

Plaats een reactie


*